Over de omgeving Sint Maartenszee....

Sint Maartenszee is een klein kustdorpje in de gemeente Zijpe.
De gemeente Zijpe bestaat uit meerdere kleine dorpjes. Sint Maartenszee ligt tussen de twee kustdorpjes Petten en Callantsoog in.

Voor 1550 was de Zijpe een waddengebied. Een smalle duinenrij aan de westzijde, met Petten en Callantsoog als kustdorpjes. Daartussen geulen in verbinding met de Noordzee. Vooral bij noordwester stormen vormde de zee een ernstige bedreiging voor West-Friesland. Dit gebied lag weliswaar vanaf 1250 achter de Westfriese Omringdijk, maar deze dijk was nogal zwak. Geregeld waren er doorbraken, die nu nog zeer goed te zien zijn. In de nabijheid van deze dijk zijn tientallen zgn. "wielen" zichtbaar. In 1597 werd de Zijpe definitief bedijkt en ontstond de Zijpe Polder.

Hedentendage is Gemeente Zijpe een belangrijke toeristische en agrarische gemeente. Aan westkant vormt de bloembollensector een grote bron van inkomsten, terwijl aan de oostkant de veehouderij meer te vinden is. Hoewel vooral in het laatste decennium de bloembollenteelt steeds meer oostwaarts oprukt.

Sint Maartenszee
Sint Maartenszee is een rustig badplaatsje gelegen tussen Petten en Callantsoog.
Sint Maartenszee is een vakantiedorp dat vooral bestaat voor en door de strandbezoeker. Het ligt direct achter de duinenrij en biedt de toerist diverse campings en bungalowparken. Ook bevindt zich hier een attractiepark met een speeltuin, restaurants en een overdekt speelparadijs voor de allerkleinsten. Bij een fris zeewindje is het goed toeven bij het duinmeertje in de duinen. Van april t/m oktober zijn op het brede strand twee strandpaviljoens waar zowel overdag als ’s avonds een kopje koffie kan worden gedronken of een romantisch diner kan worden gebruikt. Het strand is bereikbaar over een fiets-/wandelpad door het prachtige duingebied. De wandeling duurt ca. 10 minuten.

Bij Sint Maartenszee ligt het natuurreservaat “Het Wildrijk”, bekend om zijn duizenden wilde hyacinthen. Dit gebied wordt sinds een aantal jaren voorzien van zuiver water uit de duinen door een ingenieus stelsel van beekjes, de zogenoemde duinrellen. In het naar de beekjes genoemde Duinrellenproject wordt de aandacht gevestigd op het unieke verschijnsel van de natuurlijke duinwaterstroompjes.

Het heeft een prachtig breed schoon zandstrand en mooie duinen.
Sint Maartenszee ligt tussen natuurreservaat Het Zwanenwater en het eeuwenoude loofbos "Het Wildrijk" in. Natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers kunnen hier hun hart ophalen. U kunt heerlijk genieten van de frisse zeelucht en de rust.

Maar Sint Maartenszee daagt u ook uit tot activiteit.
Zo kunt u er prachtig surfen, kitesurfen, vliegeren, brandingvaren en ga zo maar door. Voor de kinderen is het altijd feest aan het strand. Met zo een grote zandbak. Scheppen, zandtaartjes bakken, kuilen graven en enorme zandkastelen bouwen op het zand. Het kan allemaal! Ook als het weer iets minder is. Mogelijkheden genoeg.

Zin in flaneren langs de terrassen op een mooie zomeravond? Dat kan in de nabijgelegen toeristische badplaats Callantsoog.
Een strandhuisje (soortgelijk aan de foto op de startpagina) tijdens je vakantie tot je beschikking is mogelijk vanaf Pinksteren tot en met half september. In het strandhuisje staan 2 ligstoelen, een parasol en er is een omkleedgordijntje.

Callantsoog

Dit is een van de oudste badplaatsen van ons land. Het huidige dorp (ca. 2600 inwoners) kende twee eerdere versies die door de zee zijn verzwolgen. Het eiland 't Oghe werd door de bewoners verlaten toen wandelende duinen, het verplaatsen van de kustlijn, de huizen wegvaagden. In 1570 werd het dorp getroffen door de Allerheiligenvloed. De kerkklok uit 1491 heeft beide rampen overleefd en hangt nu in de plaatselijke kerk.

In de expositieboerderij Tante Jaantje is een tentoonstelling gewijd aan het jutten, een belangrijke neveninkomst voor de toenmalige bevolking. De naam Callantsoog is zeer waarschijnlijk een afleiding van de persoonsnaam Karl of de Friese mansnaam Kalle. Het tweede deel van de naam zou kunnen duiden op een verbastering van ing of inga. Ing kan een achtervoegsel zijn voor de vorming van persoonsnamen. Kalling zou verbasterd kunnen zijn tot Kallen-Kallens. Het derde deel van de naam oog betekent eiland. Vandaag de dag is Callantsoog een belangrijke toeristische badplaats.

In 1990 met de gemeentelijke herindeling samengevoegd met de naburige gemeente Zijpe. Callantsoog heeft een gezellig centrum en staat bekend om het duin, de Seinpost. Ook is hier het allereerste officieel toegestane naaktstrand van Nederland te vinden. Callantsoog biedt de toerist tal van verblijfsaccommodaties als 6 campings, minicampings, hotels, bungalowparken, appartementencomplexen en particuliere zomerwoningen. In 2010 en voorgaande jaren heeft Callantsoog de Blauwe Vlag ontvangen, een onderscheiding van de Europese Unie, toegekend voor een schoon en veilig strand.
In de duinen iets ten zuiden van Callantsoog bevindt zich het Natuurreservaat "Het Zwanenwater". Een 580 ha groot prachtig duingebied met 2 grote duinmeren, moerassen, vijvers, heide en een bos. Het Zwanenwater is vooral bekend om de lepelaarskolonie. Bovendien zijn er vele bijzondere planten zoals wilde orchideeën, bloemen en kruiden en het is een broedplaats voor meer dan 70 vogelsoorten. In dit gebied zijn 2 wandelroutes uitgestippeld. In de maanden mei tot en met begin augustus worden diverse excursies onder leiding van een gids georganiseerd. Dit natuurreservaat wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Voor de toeristen en inwoners van Callantsoog worden vele activiteiten georganiseerd, zowel voor groot als klein. Op het Dorpsplein kunt u heerlijk genieten van de verschillende winkels, gezellige terrasjes en diverse restaurants.

Petten

Aan de voet van de 5,5 km. Hondsbossche Zeewering (zie ook: www.hondsbossche.info) bevindt zich het ca. 1500 inwoners tellende badplaatsje Petten (Gemeente Zijpe). Op de grens van het duingebied De Pettemer Duinen (34 ha) en de Hondsbossche Zeewering ligt het huidige, vierde dorp, dat dateert uit 1946. Het eerste dorp werd verzwolgen door de zee, ook het tweede dorpje ging grotendeels verloren door overstromingen en het derde dorp werd in de tweede wereldoorlog door de Duitsers afgebroken in het kader van de Atlantikwall. In 1946 werd begonnen met de wederopbouw, toen ook verloor Petten haar autonome status en werd samengevoegd met gemeente Zijpe. De architecten Van de Ban en De Vassy hielden toendertijd al rekening met het opkomend toerisme en ontwierpen huizen, die in de zomermaanden ruimte konden bieden aan "badgasten". In het verleden vertrokken walvisvaarders vanuit Petten. De begraafplaats uit die tijd is bewaard gebleven en onlangs gerestaureerd. Ook de Engelandvaarders begonnen hier hun reis. In 1989 vierde Petten haar 1250-jarig bestaan. De naam Petten vindt zijn oorsprong in de drie putten die daar ooit hebben gestaan. Pet betekende put. De putten zijn dan ook nog steeds te vinden in het wapen van Petten.

Tegenwoordig biedt Petten bezoekers zee, strand en duin talrijke voorzieningen. De tentoonstelling "Dijk te Kijk", vertelt over het roemruchte verleden van de Pettemers en toont de geschiedenis van de Hondsbossche Zeewering. Deze dijk stamt uit ca. 1700 en werd met mensenhanden gebouwd, om de eeuwige strijd tegen het water te winnen. Eind jaren '70 werd deze dijk op deltahoogte gebracht. In 2004 is een damwand op de dijk geplaatst die het dorp tegen zware stormen moet beschermen. Evenals in voorgaande jaren, ontving Petten ook dit jaar weer de Blauwe Vlag. Een onderscheiding van de Europese Unie, voor een schoon en veilig strand.

Tussen Petten en Camperduin, in de Harger- en Pettemerpolder, ligt het natuurreservaat "De Putten". Dit reservaat is in het midden van de 19e eeuw ontstaan en bestaat in werkelijkheid uit putten, die toen zijn gegraven. De dijkenbouwers van de Hondsbossche Zeewering gebruikten kleigrond om de dijken te verhogen en te verstevigen. De gaten die zo ontstonden heten kleiputten. De Putten bevat brak water, een mengsel van zoet regenwater en zou zeewater, dat diep onder de dijk doorsijpelt. Brak water bevat veel voedsel en is daarom geliefd bij veel vogelsoorten, zoals trekvogels. Dit gebied is goed te zien vanaf de Hondsbossche Zeewering.

In Petten is ook de dichtsbijzijnde VVV gevestigd.